Wist je dat ...?

Botten en gewrichten

Wist je dat ...?

Bijna de helft van alle beenderen in ons lichaam bevindt zich in de polsen, de handen, de enkels en de voeten.

Wist je dat ...?

Beenderen zijn opslagplaatsen van mineralen. Wanneer het lichaam geen gepaste en evenwichtige voeding krijgt, kan het in de opslagplaatsen van de botten gaan putten wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Wist je dat ...?

De kleinste botjes van ons lichaam zitten in onze oren. 

Wist je dat ...?

Ons langste bot, het dijbeen, meet een kwart van onze lichaamslengte. 

Wist je dat ...?

Wat gebeurt er wanneer een vinger of een knie 'kraakt'? Wanneer je aan bepaalde gewrichten trekt, kan er een leegte ontstaan in de gewrichtsholte. De lucht die opgelost is in de synoviale vloeistof - de heldere vloeistof die zich in gewrichtsholtes bevindt - ontsnapt dan plots en luidruchtig, en vormt een bel. Dat is volkomen onschadelijk en ongevaarlijk.

Wist je dat ...?

Beenderen vertonen als levende organen de unieke eigenschap dat ze bij een breuk weer aaneen kunnen groeien. Bij een breuk breekt niet alleen het been, maar ook de bloedvaten en de zenuwen die erin zitten worden gebroken. Het duurt verscheidene weken, soms zelfs maanden, voordat het been genezen is. Ter hoogte van de breuk vormen de beendercellen eerst kraakbeen dat stukje bij beetje vervangen wordt door echt been, naarmate er zich nieuwe bloedvaten ontwikkelen.  

Wist je dat ...?

Bij een kind bestaan de botten nog voor het grootste deel uit kraakbeen. Daarom zijn zij veel soepeler en plooien ze makkelijk waardoor breuken minder snel voorkomen. 

Spieren

Wist je dat ...?

Het gelaat telt verschillende tientallen kleine spiertjes. De meeste zijn niet verbonden met beenderen, maar wel onderling of met de huid. Ze worden trouwens huidspieren genoemd. Ze dienen uiteraard om te eten, te spreken of met de ogen te knipperen, maar ook voor de bewegingen waarmee we gelaatsuitdrukkingen kunnen vormen om onze verschillende gevoelens kenbaar te maken. 

Wist je dat ...?

De biceps verleent zijn naam aan zijn uitzicht. De lange spier bestaat uit twee delen, verbonden aan het been door middel van een pees. De triceps verleent zijn naam ook aan zijn uitzicht, want een van de uiteinden van de spier bestaat uit drie aanhechtingsplaatsen. Het spreekt voor zich dat de naam van de quadriceps dus ook ontleend wordt aan het uitzicht van de spier: deze dijspier heeft namelijk vier koppen. 

Wist je dat ...?

Bijna de helft van je lichaamsgewicht is spiermassa. 

Wist je dat ...?

Om je wenkbrauwen te fronsen gebruik je ongeveer 40 spieren, terwijl je er om te lachen maar 15 nodig hebt. Je kan dus maar beter lachen

Wist je dat ...?

Je bilspier is je grootste spier en je kauwspier is je sterkste spier. 

©2018 Liesel Borgonjon. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin